kolesar

Za kolesarje

Kolesarske poti so speljane skozi bujne in tihe kočevske gozdove, ki jih mestoma prekinjajo vasi in zaselki ter tu in tam kakšno mesto. Slikovita pokrajina poleg kolesarjenja v tišini med drugim ponuja eno najlepših slovenskih uval, osvežitev ob številnih studenčkih in sramotilni steber, na katerem so v preteklosti končali prešuštniki, zmikavti in njim podobni tiči.

K žuborečim studenčkom (28 km)

Kočevje- Zajčji studenec- Livoldski studenec-  Pahle- Mrzli studenec- Črnopotoški studenec- Nešlja- Spodnji studenec- Studenec Kočarji- Studenec Suhi Potok- Zajčji studenec- Kočevje

Zaščitni znak kolesarske poti, ki je skozi kočevsko pokrajino speljana po makadamskih cestah, poteh in kolovozih, je voda. Na trasi, dolgi 28 kilometrov, vas namreč čaka osem postankov ob prav toliko studenčkih, ki bodo s svojo žuborečo pesmijo v vaš svet vnesli mir in trenutke brezskrbnosti. Ob nekaterih vodnih postajah je urejen tudi prostor za piknik, zato je skrb, da boste na poti omagali, odveč. Kolesarjenje boste začeli v Kočevju, nadaljevali pa prek Livolda in Črnega Potoka. Zanimive vasice vas bodo spremljale na poti od Mozlja do Kočarjev ter do nekdaj živahnega, danes pa zapuščenega Suhega Potoka.

Po deželi risa in rjavega medveda (66,7 km)

Banja Loka – Borovec – Kočevska Reka – Gotenica – Grčarice – Loški Potok – Sodražica – Nova Štifta – Ribnica
Zahtevna pot se vije prek nekdaj zaprtega ozemlja in skozi gozdnate poti treh občin, Osilnice, Kočevja in Ribnice. Barviti izseki divje pokrajine vas bodo s svojo lepoto prisilili v postanek in občudovanje  jezera v Kočevski Reki, kjer se v večernem času srečujejo divje živali. Svoje čare bo vsem, ki ste dovzetni za lepoto, razkazala goteniška dolina, pa nekdanje steklarsko središče Glažuta z leseno kapelo in Retje z eno najlepših slovenskih uval. Po postanku za ogled romarske cerkvice pri Novi Štifti sledi spust do Ribnice, ki poleg lesarstva in lončarstva vse prepoznavnejša postaja  po avtohtonem fižolu ribn’čanu.

V deželo Petra Klepca (25 km; 3 ure)

Kočevska Reka – Borovec – Zgornji Čačič – Bezgovica- Osilnica

Zapeljite se po deželi Petra Klepca, slovenskega Schwarzeneggerja, ki mu je, v zahvalo za zaščito, nadčloveške moči podarila tamkajšnja gorska vila. Danes takih junakov na poti ne boste srečali, če boste natančno opazovali, pa morda v Kočevski Reki, začetku svoje poti, uzrete vsaj vilo ali nagajivega škrata. Od tam boste kolo zapeljali proti osilniškemu koncu, ki ponuja čudovit razgled na Kuželjske stene, pogled v jasnem vremenu pa seže celo do hrvaškega Risnjaka in Snežnika. Spust v dolino mimo Zgornjih Čačičev in Bezgovice bo osvežujoč, od tam pa je do končnega cilja, Osilnice, le še lučaj.

Po skrivnostnih kočevskih gozdovih (69,8 km; 4 ure)

Ribnica – Kočevje – Livold – Mozelj – Predgrad – Dobliče – Črnomelj

Četudi si boste izbrali najdaljšo kolesarsko pot na tem koncu, vseh čarov in skrivnosti gozdov ne boste odkrili. Boste pa videli več kot večina, saj je srednje zahtevna tura speljana mimo številnih zanimivosti tega območja. Začeli boste v Ribnici, kjer bivajo ljudje, ki bi suho robo prodali tudi Marsovcem. Po cerkvi, čarovnicah, lesu, lončariji in kolesarjenju skozi gozdnato pokrajino, je na vrsti Kočevje. Mesto ponuja osvežitev v jezeru ali prigrizek na jezerskih pomolih, cerkev sv. Jerneja in zaprašene skrinje preteklosti, ki jih varuje Pokrajinski muzej. Po počitku bo pot mimo slikovitih pašnikov in ovcami, ki trgajo gozdnato pokrajino, precej lažja. Vodila bo mimo poetične Knežje Lipe vse do Predgrada, kjer prav ob cesti ždi sramotilni steber, na katerega so privezovali tatiče, prešuštnike in druge kršitelje zakonov. Če se ustavite in dobro prisluhnete, boste slišali roganje tistih vaščanov, ki jih pri njihovih lopovščinah niso ujeli. Po uri zgodovine iz kaznovanja vas čaka še spust mimo vinorodne Tanče gore v Črnomelj in naprej v Belo krajino.

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian