Doživite Kočevsko 2019

Samo enkrat v letu se kočevski pločniki skupaj s cesto in ploščadjo spremenijo v ogromno kuhinjo na prostem, v kateri dvanajst ekip vihti kuhalnice, seklja, stresa začimbe in meša, in v kateri množica žensk spretno vleče ogromno testo, nanj posipava naribana jabolka, drobtine in rozine. Doživite Kočevsko stavi na vse čute: vonj, okus, vid in sluh. Tradicionalna prireditev, ki jo organizira Turistično društvo Kočevje, združuje kulinariko, rokodelstvo, pridelavo hrane, ples, glasbo in delavnice za otroke ter obogati jesensko dogajanje na Kočevskem.

Doživite Kočevsko, ki temelji na prostovoljnem delu, se je začela v petek, 20. septembra, ko so ulice zavzeli najmlajši. Ti so poklepetali z našo čebelico, pojedli medeni zajtrk in betonske površine spremenili v barvite in razigrane poti. Ker je prireditev sovpadla s Tednom mobilnosti, v središču Kočevja ni bilo motornih vozil. Skupno smo razdelili kar 450 medenih zajtrkov! Pridnim delavkam, brez katerih ne bi bilo življenja, pa smo se poklonili z razstavo izdelkov na temo ‘’Leto čebel in medu 2019’’. Pri tem je sodelovalo tudi Čebelarsko društvo Kočevje in čebelar Stanislav Knežić.

Dan kasneje je omamno zadišalo po golažu,  cimetu in svežih jabolkih. Izziva kuhanja divjačinskega golaža se je letos lotilo 12 ekip, na koncu so slavili Muki Team (Boris Zadravec, Jožica Zadravec, Marinka Špolar, Dušan Mikulič). Komisija je po temeljitem pokušanju vseh golažev drugo mesto prisodila ekipi Veselih vampkov, tretje pa ekipi Vraneš Bijelo Polje. Medtem ko so roke članic Društva podeželskih žena Kočevske krotile ogromno testo in nanj stresale sestavine, so obiskovalce na odru in pod njim zabavali: Pihalni orkester Kočevje -1927, harmonikarji, mažorteke iz KUD Godbe Kočevje, hip-hop plesalci OK Založbe Kočevje ter plesalci iz plesnih klubov Rusalka in Jasmin.

Letošnjo prireditev smo precej začinili. Dobesedno, saj smo skupaj z zadrugo Zakladi kočevske organizirali tekmovanje Kdo je najbolj čili? Najbolje sta se držala domačin Vid Kovač in Ribničan Rok Henigman.

Svoje spretnosti in ustvarjalno žilico so na več kot 30 polno založenih stojnicah prikazali rokodelci. Obiskovalci so lahko izbirali med uhani, nahrbtniki, izdelki iz lesa, lončenimi izdelki, pleteninami itd. Za kulturni program so poskrbeli Počeni škafi, ulični swing bend, ter člani folklornih skupin Predgrad, SKUD Kočevje in Bošnjačko društvo Bosna – Istrska županija.

Turistično društvo Kočevje, ki se ponaša z najbolj založeno trgovino z izdelki domačih rokodelcev, je pripravilo tudi več delavnic, tako za otroke kot odrasle. Če so se najmlajši učili o taborništvu, so večji dobili vpogled v to, kako preživeti v naravi.

Prireditev sta povezovala Vlado Komljenovič in Vesna Milović. 

Video prispevek o sami prireditvi si lahko ogledate na spletni strani TV Kočevje:
http://www.tvkocevje.si/to-morate-vedeti/druzba/4966-dozivite-kocevsko-2019

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian