Ideja za izlet: Kostel

Kostel ( Kostelsko) je razgibana pokrajina, ki leži ob levem bregu zgornjega toka reke Kolpe, med Čabrom in Osilnico na zahodu ter Predgradom in Starim trgom v Poljanski dolini na vzhodu. Ima okoli 700 prebivalcev in obsega 5.667 hektarjev. Pokrajina je dobila ime po znamenitem gradu Kostel.

Geografsko razgibano območje Kostela vam ponuja dovolj možnosti za sprehode, kolesarjenje, vodne športe, pohodništvo, za ljubitelje zgodovine pa je na voljo pestra zgodovina najstarejšega in najpomembnejšega kulturno zgodovinskega spomenika v Kostelu.

Grad Kostel

Grad je priljubljena turistična točka, s katere boste priča nepozabnemu razgledu na kanjon reke Kolpe.  Ime Kostel izvira iz latinske besede castellum, ki pomeni trdnjavo ali zatočišče. Kostelski grad z naselbinskim kompleksom ob njem sodi med največje grajske celote v Sloveniji. Po velikosti je takoj za celjskim gradom, ki velja za največjega na Slovenskem in je edini, ki v sebi združuje grad in živeče naselje pod njim. Kostel ima bogato sakralno dediščino, saj je na tem območju kar nekaj kapelic in cerkva. Na trgu pod gradom Kostel stoji najstarejša cerkev, cerkev Sv. Treh kraljev iz gotskih časov.

Če si želite o zgodovini pokrajine izvedeti še več, vam bo obisk gradu Kostel in trga pod njim ponudil pestre informacije o skrivnostni zgodovini.

Reka Kolpa

Na krajšem vzponu na grad vas bo vseskozi spremljal pogled na reko Kolpo, ki je ena najčistejših rek v Sloveniji. Reka vam ponuja možnosti za številne športne aktivnosti kot so plavanje, rafting in vožnja s kajakom. Ali pa se boste raje odločili, da boste lepote reke občudovali iz kolesa, na poti, ki vodi ob reki Kolpi.

Slap Nežica

Na glavni cesti v bližini Fare, ki pelje ob reki Kolpi, si lahko ogledate slap Nežica. Avto boste lahko parkirali na urejenem parkirišču ob cesti.  Slap Nežica imenujejo tudi Tišenpoljski slap, po bližnjem naselju Tišenpolj. Visok je 15 metrov in izvira pod skalnatim in strmim pobočjem planine Tišenpolj. Slikoviti slap nad cesto pada čez dolomitsko steno, ki je obložena s kamnom lehnjakom. Lehnjak je sedimentna kamnina, ki nastane, ko voda, ki vsebuje kalcijev karbonat teče čez organske ostanke in se na njih izloča ter jih na ta način obda. Kamnino boste prepoznali po močni poroznosti, luknjičastem videzu in lahki teži. O imenu slapa pa obstaja tudi pravljica, ki govori o deklici Nežici, ki je peljala napajati par volov in utonila, ko je voda poniknila in jih potegnila na dno.  Pod njim se nahaja znameniti mlin Grbac, ki ga poganja Pr’farski jarak in je še edini mlin na Kočevskem.

Kostelska planinska pot

Za vse tiste, ki pa ob spoznavanju naravnih in kulturnih znamenitostih uživajo tudi v pohodništvu, pa je pohod po Kostelski planinski poti skoraj obvezen. Kostelsko planinsko pot so pred leti uredili in označili prizadevni domači planinci. Pot vodi mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitostih in vam omogoča, da ta odmaknjeni in skoraj pozabljeni biser narave še bolje spoznate. 

Start in cilj poti sta na istem mestu, neposredno ob magistralni cesti v vasi Potok. Pot ima nekaj vzponov in spustov, peljala pa vas bo pretežno po gozdu. Skupna dolžina poti je okrog 22 kilometrov. Primerna je tako za tiste z boljšo kondicijsko pripravljenostjo, kot tiste, ki se s pohodništvom ne srečujejo pogosto. Razlika bo samo v času, hitri bodo potrebovali 4 ure, ostali, ki si bodo za pot vzeli čas in se naužili vseh razgledov, ki jih pot ponuja, pa bodo za njo porabili od 6 do 7 ur. Pot je na začetku položna, nato se bo začela vzpenjati mimo vasi Planina na Stružnico, ki je znana po  lovskem gradiču nekdanjega kostelskega graščaka. Danes so od gradiča ostale le še razvaline. Pot se z zložnim vzponom nadaljuje do zanimive Kuželjske stene z znamenitim naravnim oknom. Zanimivo je, da so vaščani nekdaj imeli znamenito Kuželjsko steno kar za uro, čas so merili po senci, ki je padala na steno.

Sledil bo spust v vasico Rake od tam pa se bo pot kmalu razcepila na dva dela. Ena pot gre po hribu mimo obronkov do zaselka Laze pri Kostelu (315 m), druga pa gre po cesti skozi vas Kuželj (236 m), po ustnem izročilu naj bi vasica dobila ime po domači obrti – strojenju kož. Vmes se poti zopet združita. Od tu vas bo pot ponovno peljala v breg in po strmini do vrha Kosa, naprej do kolovoza in po njem desno mimo vasi Štajer nazaj na izhodišče v vas Potok.

Izlet je primeren tako za družine, kot tiste, ki radi raziskujejo sami, saj vam pokrajina Kostel ponuja nešteto možnosti za aktivno preživljanje vašega časa.

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian