Ideja za pohod: Krempa – Borič

Gre za lahko označeno pot (del Borovške naravoslovne poti), katere izhodišče se nahaja v Borovcu, manjši vasi pri Kočevski Reki. Parkiramo lahko pri križišču ob prihodu v vas, nadaljujemo peš proti zgornjemu delu vasi, kjer zagledamo informativne table o Borovški naravoslovni poti in Borovcu (Inlauf). Pot nadaljujemo čez prostran travnik do lovske opazovalnice, kjer steza vodi v gozd. Skozenj se vzpnemo do naslednjega travnika, kjer zagledamo markacije, ki simbolizirajo neštete narcise, ki v mesecu maju cvetijo na tem področju. To območje velja za najjužnejše rastišče te vrste rož v Sloveniji.

Informativna tabla o narcisah na Krempi
Vzpon čez travnik

Po vzponu čez travnik dosežemo Kremparsko sedlo (866 m), kjer se nam odpre čudovit razgled nad kanjonom reke Kolpe. Na klopci si lahko v družbi borovcev odpočijemo, malicamo in fotografiramo. V kolikor bi želeli na vrh Krokar, moramo na tej točki zaviti desno. Mi smo se odločili za Krempo in zato sledili poti na levo, ki poteka ob istoimenskem gozdnem rezervatu.

Počivališče Kremparsko sedlo
Neverjeten razgled na kanjon reke Kolpe s Kremparskega sedla

Kmalu dosežemo vrh Krempa, ki se nahaja na nadmorski višini 942 m. Tu nas ponovno presenetijo imenitni razgledi nad dolino. V daljavi lahko vidimo Kuželjsko steno, pragozd in vrh Krokar, Loško steno, Skradski vrh, Skrad, Drgomalj, Risnjak, Snežnik in Notranjski Snežnik, pod nami pa se nahajajo skale Turna, Mirtoviški potok, vasice Srobotnik, Mirtoviči, Bosljiva Loka, Grintovec in Ložec ob Kolpi. Zagledamo lahko tudi cerkev Sv. Ane.

Pot do Boriča nadaljujemo tako, da sledimo markacijam na poti. Med hojo nas spremljajo zanimivi spreminjajoči se pasovi rastlinja, stopinje in različni sledovi živali. Z malo sreče lahko na strmih pobočjih zagledamo gamse. Pot je divja in neokrnjena, precej oddaljena od ”civilizacije”. Je lahka, le tik pred vrhom nas čaka malce zahtevnejši vzpon. Ocenjujemo, da je dolga okoli 3 kilometre.

Tik pred vrhom Borič (915 m)

Pot priporočamo vsem, ki ste bolj avanturističnega duha, se želite odmakniti globje v naravo in uživati v izjemnih razgledih.

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian