Ideja za izlet: Orlova pot

Gre za zanimivo učno pot, ki poteka ob umetno nastalem Reškem jezeru. Ustvarjena je bila z namenom spoznavanja življenja orla belorepca ter njegovega habitata, saj tu gnezdi edini par te ptičje vrste na Kočevskem. Orel belorepec spada med največje evropske orle, saj lahko razpon njegovih kril meri več kot 2,5 m. Najbolj ga ogroža krčenje naravnega življenjskega okolja in uporaba pesticidov ter težkih kovin.

Izhodiščna točka za Orlovo pot se nahaja ob Kulturnem domu v Kočevski Reki (Kočevska Reka 5), kjer si lahko ogledate tudi Orlovo sobo. Pot k jezeru nadaljujemo tako, da sledimo znakom, ki deloma vodijo po glavni asfaltirani cesti, na kateri kmalu zavijemo desno. Pot nas vodi po hribčku navzdol do čudovite lesene brunarice, mimo katere je speljana pot, ki nas kmalu pripelje v gozd.

Začetek poti

To je začetek poti, s katerega že lahko uživamo v prelepem razgledu na Reško jezero. Kaj kmalu pa pridemo na manjši travnik, kjer je postavljena miza s klopjo – popoln kraj za piknik.

Počivališče ob jezeru

Pot nadaljujemo do modernega mostu, ki nas vodi na drugi breg.

Most na Reškem jezeru
Pogled z mostu

Reško jezero je dragocen življenjski prostor bogati biodiverziteti na tem območju. Nastal je z zajezitvijo Reškega potoka, območje smrekovega gozda na zahodnem predelu jezera pa je danes zaščiteno kot gozdni rezervat, kar pomeni, da je gozd prepuščen naravnemu razvoju.

Navadni zelenec
Lacerta viridis
Bogata fora ob jezeru – jagodičevje in ciklame
Smreke ob Orlovi poti

Na poti kmalu zagledamo različne didaktične pripomočke in informativne table, ki so nastali z namenom, da bi sprehajalcem na zabaven način predstavili orla belorepca. Ravno zato to pot priporočamo predvsem družinam z majhnimi otroci, ki jih zanima življenje živali.

Informativne table o orlu belorepcu
Didaktično učilo
Poleti iz gnezda!
Orel, javi se!
Gugalnica s čudovitim pogledom na jezero

Pot poteka krožno, dolga je približno 1 kilometer. Ko se vrnemo na izhodiščno točko, lahko raziščemo tudi drug del jezera, ki ga najdemo tako, da sledimo makadamski cesti navzdol mimo pašnika.

Pot k drugem delu jezera

Cilj dosežemo, ko zagledamo leseno opazovalnico, v kateri lahko tiho opazujemo ptice ter druge živali, brez da bi jih motili.

Opazovalnica ob Reškem jezeru
Razgled z opazovalnice
Okenca za tiho opazovanje živali

Z različnimi ukrepi so orlu belorepcu omogočili razmeroma miren kraj za gnezdenje, saj je ta ptica zelo občutljiva na človekove dejavnosti. Tako lahko ob zgornjem delu jezera najdemo tudi ribolovni rezervat, ki je od preostalega dela ločen s pregrado. Na območju ribolovnega rezervata ni dovoljeno čolnariti.

Ribolovni rezervat, kjer je prepovedano čolnariti

Za zaključek naj še enkrat poudarimo, da Orlova pot predstavlja popoln izlet za družine z majhnimi otroci in starejše osebe, saj je pot kratka in izrazito nezahtevna. Priporočamo jo tudi ljubiteljem ptic, predvsem tistim, ki želijo od blizu spoznati habitat orla belorepca in se pozabavati z didaktičnimi pripomočki ter izkoristiti potencial opazovalnic.

Pogled z opazovalnice
sl_SISlovenian
sl_SISlovenian