Ideja za pohod: Mala pešpot Kozice

Mala pešpot Kozice je krožna, srednje zahtevna naravoslovna pešpot. Označena je z oznako želoda.  Izhodišče ima v majhni vasici Laze pri Predgradu, ki leži tik ob reki Kolpi, na nadmorski višini 217 metrov.  Pešpot zajema del pobočja Poljanske doline ter Spodnjeloške in Obkolpske doline, vodila pa vas bo od reke Kolpe do prepadnih sten visoko nad njenim kanjonom. Dolga je 9 km, zanjo pa boste potrebovali od 3 do 5 ur hoje.

Oznaka želoda za pešpot Kozice

Od izhodišča se boste skozi barviti gozd, v katerem boste lahko videli in spoznali različne vrste dreves in rastlin, ki rastejo na tem območju, vzpeli proti Špičastemu hribu in naprej do roba kanjona reke Kolpe z razglednim vrhom Kozice, ki leži na 730 metrih nadmorske višine. Če boste imeli srečo boste na poti lahko videli tudi kakšno gozdno žival, ali pa vsaj njene ostanke, zato priporočamo, da s seboj vzamete literaturo divjih živalih na Kočevskem, tako bo vaš izlet poleg športne aktivnosti tudi poučne narave.

Lobanja živali v gozdu

Na razglediščih pri pretvorniku se lahko odpočijete in si privoščite malico ob razgledu na majhne vasice pod njim in na prelep pogled na kanjon reke Kolpe.

Po izmenjavi slikovitih razglednic pogorja, vasi, kanjona in okolice se bo pot nekoliko vzravnala, nato pa spet dvigovala proti vrhu z zanimivim imenom Pajtlerica – 748 m nm in nadaljevala naprej do najvišje točke Goli hrib , ki leži na 850 m nm. Vaš trud bo na številnih razglediščih na poti poplačan s prelepimi razgledi, ki bodo segali na dolino reke Kolpe, hrvaške hribe Okruglik in Klek , ter vse tja do Kočevja.

Od Golega hriba vas bo pot kmalu pripeljala do kapelice, kjer se boste lahko zapisali v vpisno knjigo. Nato boste zavili levo in se mimo Peklenskega zidu vrnili na izhodišče. Z razgledišča na Peklenskem zidu so vidni pragozd Krokar ter Goteniški in Notranjski Snežnik.  Za boljše poznavanje Kočevskih gozdov, hribov in ostankov pragozdov si v Turističnem društvu Kočevje priskrbite pohodniške karte in ostale informacije, ki vam bodo pomagale pri še boljši pohodni izkušnji.

Pohodniška karta, pešpot Kozice

Na poti, ki vas bo vodila preko Kozic, Pajtlerice in Peklenskega hriba, vam bodo o preteklosti govorile ruševine samotnih domačij in ostanki rimske ceste, ki vam bodo odkrivali skrivnostno, neokrnjeno in divjo lepoto narave. Izlet priporočamo vsem, ki imajo radi pohodništvo, jih zanima zgodovina, bilogija ali pa samo radi uživajo v čudoviti naravi.

Ena izmed številnih razglednih točk na pešpoti Kozice
sl_SISlovenian
sl_SISlovenian