Ideja za pohod: Pugled – Žiben

Ostanki kočevarske cerkve

Turistično društvo Kočevje skupaj z Združenjem zveze borcev za vrednote NOB Kočevje in Krajevno skupnostjo Stara Cerkev vsako leto v aprilu organizira pohod Po poti spominov na Pugled in Žiben, kjer je za obiskovalce organiziran kulturni program.

Kulturni program ”Po poti spominov”

Na pot pa se lahko kadarkoli odpravite tudi sami. Izhodiščna točka za pohodniško pot Pugled – Žiben se nahaja v Starem Logu, kjer lahko parkiramo. Začne se z označeno tablo, ki nas usmerja čez ograjen pašnik v gozd.

Drobnica v Starem Logu

Pohod poteka po lepo urejeni in markirani poti ter nas vodi mimo neštetih lepot kočevskih gozdov, skozi gozdni rezervat Pugled, ki ga gradijo predvsem bukve. Delno poteka tudi po Roški pešpoti, na kateri je vsako leto organiziran znani pohod Po medvedovih stopinjah, kjer udeleženci prehodijo kar 60 kilometrov.

Začeten del poti čez pašnik

Pot ni težka in je primerna tudi za otroke. Dolga je okoli 10 kilometrov in traja približno 3 ure. Večinoma poteka po gozdnih poteh, le nekaj metrov po gozdni cesti. Vmes se lahko večkrat ustavimo na mirnih počivališčih v družbi počitniških hišic ali v objemu mogočnih dreves.

Star čebelnjak ob poti

Pugled in Žiben sta opuščeni kočevarski vasici, ki sta nastali okoli leta 1558. Po kočevarsko se imenujeta Hochenberg in Oberstein. Prebivalci vasi so bili kočevarski Nemci, ki so se preživljali predvsem z izdelovanjem suhe robe, kmetovanjem, nabiranjem gozdnih sadežev in krošnjarjenjev. Otroci so v šolo hodili v Stari Log, kjer so imeli tudi pokopališče. Ob poti opazimo več ostankov njihovih prebivališč, ki so jih gradili iz lesa in kamna, ter ruševine cerkve Sv. Petra in Pavla, ki je bila zgrajena v 17. stoletju.

Počivališče v gozdu

Vaščani so svoje domove zapustili med 2. svetovno vojno leta 1941, italijanska vojska pa je vasi požgala avgusta 1942.

Naravna sukcesija – zaraščanje zapuščene kmetijske krajine
Ruševine cerkve Sv. Petra in Pavla

Na informativnih tablah ob poti si lahko preberete več o zgodovini vasic, Kočevske in samega gozdnega rezervata, videli pa boste tudi več spomenikov padlim borcem iz druge svetovne vojne. Na vrhu Pugleda, ki je visok 615 m, stoji velik spomenik NOB, v bližini katerega se nahajata tudi vpisna knjižica in žig.

Informativne table Pugled – Žiben

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian