Prireditve in natečaji

Našemite se in nam v začetku leta z Mačkarado pomagajte pregnati mrzlo kočevsko zimo. Če vam bolj kot delo dišijo sladkarije, pridite junija in se posladkajte na Medenih dnevih. Ljubitelji pečenke oktobra obiščite Praznik mošta in divjačine z bučno prilogo. Septembra je čas za raznolikost ob dnevu kultur, decembra pa se pridružite kočevski grajski gospodi ter Frideriku in Veroniki z glumači.


MAČKARADA V KOČEVJU

Že več kot desetletje na pustno soboto  domače in gostujoče šeme na kočevskih ulicah preganjajo zimo. Osrednji del prireditve predstavlja sprehod sodelujočih pustnih mask po mestu, njihova predstavitev in razglasitev najboljših otroških in odraslih mask. Maškare, ki v tem času prevzamejo oblast, se po uradnem delu skupaj z nenašemljenimi obiskovalci posvetijo rajanju do jutranjih ur. 


POZDRAV POMLADI/GREGORJEVO

Reko Rinžo na 1. pomladni dan vzplamti, saj jo osvetli na stotine lučk. Na ta način Kočevci obeležijo večstoletni običaj »metanja luči v vodo«, ki je živel med čevljarji in je napovedoval prihod pomladi. Na Gregorjevo, 12. marca, je bil dan že dovolj dolg, da mojstrom ni bilo več treba oči mučiti pri luči. Vajenci so takrat izdelali hišice ali napolnili košare z oblanci in lepilom in jih odnesli k vodi. Danes pa lučke, košarice, hišice in druge stvaritve iz naravnih materialov izdelujejo povečini otroci, ki s svojimi svetlečimi umetninami ustvarijo čarobno doživetje na reki Rinži.


MEDENI DNEVI

Če ne ob drugih dneh,  se med in mleko (oz. vosek) na Kočevskem cedita vsaj v juniju. Takrat si lahko privoščite medene izdelke, ki so jih skupaj s svojimi delavkami pridelali kočevski čebelarji. Odličen med, ki svojo veljavo dobiva tudi na svetovnem tržišču, je mogoče poskusiti in kupiti, tisti, ki imate spretnejšo roko pa se morda celo lotite peke medene sladice ali priprave pijače z dodatkom medu. V kateri od delavnic si izdelajte svečo in druge stvaritve iz voska, poslikate panjsko končnico, obiščite katero od razstav ali predavanj ali pa se udeležite prikaza pridobivanja medu.


NAVTIČNI SEJEM

Sicer mirna gladina Rudniškega jezera vzvalovi v juniju, ko jo zasedejo številna plovila. Na ogled je vse, od jadralnih desk in kanujev pa do manjših čolnov na električni pogon in jadrnic, primernih za večdnevna potepanja. Poleg plovil je na ogled oprema za plovila in prosti čas, obiskovalci pa se lahko v katerem od izdelkov na vroč poletni dan po jezeru tudi zapeljejo.


PRANGERJADA

Predgrajci so okoli svojega sramotilnega stebra, ki so ga nazadnje uporabili leta 1805, v zadnjih letih spletli kulturno etnološko zgodbo. S spominjanjem na kaznovanje domačinov zaradi tatvin, krivolova ali prešuštva oživljajo preteklost, ki  jo želi marsikateri Kočevec ponovno obuditi. Srednjeveška prireditev z rokodelsko tržnico, folklornimi skupinami, tamburaši in harmonikarji iz Slovenije in tujine v poletnem času predstavlja razvedrilo tako za domačine kot tudi za goste, ki poletje preživljajo ob Kolpi in ostale obiskovalce.


ČETRKOVI POLETNI VEČERI

Četrtkovi poletni večeri so že več kot desetletje rezervirani za glasbo, ples , večerni klepet obiskovalcev in zabavo nasploh. V središču mesta se predstavljajo glasbeniki, igralci, komedijanti in drugi ustvarjalci iz Slovenije in tujine, občasno pa na centralnem odru srečamo tudi kakšnega domačina.

PETKOVI POLETNI VEČERI

Prav domači izvajalci s kočevskega in ribniškega konca pa imajo prednost v petek zvečer, ko s svojimi nastopi v Gaju poživijo večerno posedanje ob kozarčku in lenem toku reke Rinže.


POLETNI KINO

Ljubitelji kinematografije si lahko na petkov poletni večer ob tihem plivkanju jezerske površine privoščite kino predstavo pod zvezdami.


TEK VERONIKE DESENIŠKE

Rekreativci in resnejši tekači se zadnjo soboto v avgustu podajo na Breg pri Kočevju, kjer svoje moči preizkusijo na razgibanem kočevskem terenu. Na tradicionalnem poletnem teku je na voljo  več tras, in sicer 300 metrska in enokilometrska za otroke ter deset ali enaindvajsetkilometrska za odrasle.


DAN KUTUR IN BAZAR NEVLADNIH ORGANIZACIJ     

Degustacijo tradicionalnih jedi različnih kultur spremljajo nastopi folklornih, vokalnih in glasbenih skupin. Svoje delovanje skozi simulacijo, praktične prikaze ter delavnice pa v tem času predstavljajo  številna društva in zasebni zavodi nevladnega sektorja.


PRAZNIK MOŠTA IN DIVJAČINE

Ljubitelji dobre hrane in pijače ne smete zamuditi praznika, na katerem vam bodo Kočevci poleg aktivnega preživetja jesenskega dneva ponudili obilico domačih okusov. Takrat se središče mesta spremeni v velikansko kuhinjo, iz katere diši po pečenem kostanju, polhih, odličnih medvedovih šapah, domačem siru in kostelski rakiji. V tekmovalnem kotičku se s kuhalnico spretni potiskanja mošta iz starih sadnih sort jabolk spijejo kozarček ali dva odličnega domačega napitka.


BUČNI DNEVI IN PLES ČAROVNIC

Veliki in mali otroci ob prebiranju pravljic iz čarovniškega sveta izrezujejo buče. Ob koncu druženja sledi čarovniški ples in izbor najlepše čarovnice, svoje umetnine pa na ogled postavijo tudi udeleženci jesenske zabave.

FRIDERIK IN VERONIKA Z GLUMAČI

V čarobnem decembru dišeči medenjaki, pecivo in druge dobrote v mesto privabita tudi Friderika in Veroniko. Zaljubljenca se z grajsko gospodo grejeta ob vročem čaju ali kuhanem vinu ter pomešana med navadno rajo in rokodelce nakupujeta darila. Vsi, ki jih našteta ponudba še vedno ni ogrela, pa se lahko odtajajo ob srednjeveškem plesu in petju visokih gostov.

VESELI DECEMBER

Decembra se središče Kočevja spremeni v pravljično mesto. Kulturno dogajanje lahko spremljate ob kozarcu kuhanega vina ali domačih piškotov, množico dogodkov s prodajnim bazarjem pa krona silvestrovanje na prostem.

NATEČAJI

FOTO NATEČAJ MAČKARADA

Po maškarah, ki bolj ali manj uspešno preženejo zimo, pridejo na vrsto še fotografi. Profesionalci in amaterji, ki v  objektive na  Mačkaradi  lovijo zanimive utrinke, svoje rezultate na ogled postavijo na vsakoletni razstavi, na kateri razglasijo tudi najboljša dela.

NAJLEPŠI PRVOMAJSKI MLAJ

Natečaj, katerega namen  je ohranjati tradicijo postavljanja mlajev in spodbujati druženje prebivalcev vaških in krajevnih skupnosti, je pri marsikomu prebudil ustvarjalno žilico. Tekmovalcev je vsako leto več, vse več pa je tudi čudovito okrašenih mlajev, med katerimi izbor najlepših postaja vse težja naloga.

MOJA DEŽELA, LEPA IN GOSTOLJUBNA -NAJLEPŠE UREJENA OKOLICA

Vse večja udeležba na natečaju za najlepše urejeno okolico hiše ali poslovnega objekta kaže, da Kočevcem ni vseeno, v kakšnem kraju živijo.  Z urejanjem vrtov, balkonov in drugih površin v stanovanjskih in večstanovanjskih hišah ter poslovnih objektih  prispevajo  k lepšemu videzu mesta, v katerem bo prijetno bivati in v katerega se bodo obiskovalci radi vračali.

ČIŠČENJE REKE KOLPE       

Ob dnevu Zemlje se Prostovoljci s slovenske in hrvaške strani lotijo čiščenja mejne reke Kolpe. S tem ledeno lepotico, ki iz leta v leto gosti vedno več ljubiteljev narave,  še pred poletjem pripravijo na kopalno in čolnarsko sezono.

POHOD PO POTI SPOMINOV

Na desetkilometrski krožni poti od Starega loga prek Pugleda do Žibna boste deležni popotovanja po zanimivi zgodovini Kočevske in njenih skrivnostnih gozdovih. Triurni pohod vas bo popeljal skozi gozdni rezervat, mimo številnih spominskih obeležij 2. sv. vojne in ruševin vasi Pugled do nekdanje kočevarske vasi Žiben. Trasa skozi izginjajočo kulturno krajino in gozdna čudesa ni preveč zahtevna, ponuja pa mir in tišino, v kateri se lahko nemoteno poglobimo vase.

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian