Za pohodnike

Kočevski gozdovi so zakladnica potk in poti, namenjenih vsem, ki želijo preizkusiti svoje psihofizične sposobnosti, za nekaj dni izstopiti iz norega vsakdana ali se le prepustiti miru narave. Umik v samoto, med mogočne orjake, ki že stoletja neumorno nadzirajo okolico, vas bo že prvi dan napolnil z energijo, ki bo zadostovala za premagovanje večjih razdalj.


Orlova pot (1 km)

Gre za zanimivo učno pot, ki poteka ob Kočevsko-Reškem jezeru. Predlagamo jo predvsem družinam z manjšimi otroci, ki si želijo nezahtevnega, a poučnega sprehoda po gozdu. Na poti je na voljo več zabavnih didaktičnih pripomočkov, interaktivnih tabel ter opazovalnic, s katerimi lahko spoznavate svet orla belorepca, katerega prvo znano gnezdišče v Sloveniji se nahaja ravno ob tem jezeru. Izhodiščno točko za Orlovo pot najdete ob Kulturnem domu v Kočevski Reki (Kočevska Reka 5) kjer si lahko ogledate tudi Orlovo sobo.


Pot Rožni studenec (3 km)

Gre za najstarejšo učno pot na Kočevskem, katere izhodiščna točka se nahaja pri Marofu. Prav tako kot Orlova pot je primerna za najmlajše, saj je nezahtevna (pot poteka po ravnini) ter opremljena s številnimi tablami, ki nas informirajo o gozdnem življenju. Vodi nas mimo Rožnega in Mrzlega studenca ter delno poteka ob reki Rinži. Ob Mrzlem studencu se lahko spočijete in okrepčate v lesenem jurčku, kjer so postavljene klopi in mizica.

Obvestilo: Pot je bila po neurju močno poškodovana, zato priporočamo večjo mero previdnosti, saj na poti še vedno potekajo sanacijska dela.


Mala Medvedova pot (1.5 km)

Ta pot poteka po delu zgoraj omenjene poti Rožni studenec in je nastala z željo po informiranju obiskovalcev o naši najbolj znani zveri, rjavem medvedu, katerega prisotnost je bila večkrat zabeležena ravno na tem območju.

Obvestilo: Pot je bila po neurju močno poškodovana, zato priporočamo večjo mero previdnosti, saj na poti še vedno potekajo sanacijska dela.

Pot Stari Log – Pugled Žiben (10 km)

10 kilometrov dolga krožna pot predstavlja popotovanje po zanimivi preteklosti Kočevske in njenih neodkritih gozdovih. Triurni pohod vas popelje skozi gozdni rezervat, mimo številnih spominskih obeležij 2. svetovne vojne in ruševin vasi Pugled,  vse do nekdanje kočevarske vasi Žiben. Pohod skozi izginjajočo kulturno krajino in gozdna čudesa ni preveč zahteven, ponuja pa spokojnost, v kateri se boste nemoteno poglobili vase.


Krempa – Borič (2.7 km)

Gre za lahko označeno pot (del Borovške naravoslovne poti), katere izhodišče se nahaja v Borovcu, manjši vasi pri Kočevski Reki. Parkiramo lahko pri križišču. Ko po makedamski poti dosežemo zgornji del vasi, zagledamo informativne table o Borovški naravoslovni poti in Borovcu (Inlauf). Pot nadaljujemo čez prostran travnik do lovske opazovalnice, kjer steza vodi v gozd. Skozenj se vzpnemo do naslednjega travnika, kjer zagledamo markacije, ki simbolizirajo neštete narcise, ki v mesecu maju cvetijo na tem področju. Čez nekaj metrov se vzpnemo na Kremparsko sedlo, s katerega lahko uživamo v pogledu na Zgornje kolpsko dolino.
Proti vrhu Krempa nadaljujemo levo, v kolikor želimo na Krokar, pa zavijemo desno. Pot proti Krempi vodi skozi borov gozd in po strmem vzponu se kmalu znajdemo na vrhu.
Pot do Boriča nadaljujemo tako, da sledimo markacijam na poti. Med hojo nas spremljajo neverjetni razgledi na dolino in okoliške hribe. Z malo sreče lahko na strmih pobočjih zagledamo gamse. Pot je lahka, le tik pred vrhom nas čaka malce zahtevnejši vzpon.

Roška pešpot (60 km)

Izhodišče na tri etape razdeljene krožne pešpoti je Rudniško jezero. Le nekaj korakov od modre  gladine počivajo Željnske jame, v katerih so ljudje zavetje iskali že pred 20 000 leti. V svoje časovno obdobje vas nato vabi gozdni rezervat Pugled- Žiben, od  tam pa vas bo tišina spremlja vse do Roške žage, katere nemi ostanki pričajo o nekdaj cvetoči gospodarski dejavnosti. Pokrajino le tu in tam zmotijo ostanki kočevarskih vasi, katerih prebivalci so že zdavnaj poiskali nov življenjski prostor. Nasprotje temu sta Rajhenavski pragozd in kraljica Roga, ki že več stoletij vztrajata na istem mestu ter gozdni rezervat Prelesnikova koliševka, ki skriva rastlinstvo mrzlega severa. 

Pešpoti na Stojni

Izhodišče za krajše izlete ali daljše pohode je Koča pri Jelenovem studencu, ki sredi gozdov ponuja domačnost in prijazno dobrodošlico. Je križišče poti in potk, ki med drugim vodijo k samostojnim gozdnim rezervatom ali k ostankom gradu Fridrihštajn, v katerem sta zadnje skupne dni delila Friderik II Celjski in Veronika Deseniška. V bližini svoje čare sramežljivo razkazujeta Ledena jama s celoletno ledeno kopreno ter Eleonorina jama, ki je ime dobila po ženi grofa Auersperga, nekdanjega lastnika velikega dela Kočevske. Nedaleč od tod je še pragozd Strmec, v katerega imajo že stoletje vstop le medvedi, volkovi, srne, veverice in drugi gozdni prebivalci. 

Mala pešpot Kozice (cca. 9 km)

Iz Laz pri Predgradu se skozi gozd podate proti Špičastemu hribu in nadaljujete do roba kanjona Kolpe, ki je skupaj z miniaturnimi vaškimi hišami pod njim viden z razgledišča. Po izmenjavi slikovitih razglednic pogorja, vasi, kanjona in okolice, na vrsto pride še Goli hrib, od tod pa je le lučaj do kapelice, kjer vas čaka vpisna knjiga. Pot k izhodišču vas bo peljala mimo  Peklenskega zidu, v Laze pa se boste vrnili po približno petih urah zmernega hoda.

Velika pešpot Kozice (14 km)

Za veliko pešpot, na katero se lahko podate iz Predgrada ali Dola, boste potrebovali nekaj več časa. Korak vas bo vodil po pobočju Kozic, mimo zapuščenih vinogradov in prepadnih sten vse do opuščene vasi Hreljin, od tod pa mimo Špičastega vrha do Laz. Tudi tu se ne boste izognili Peklenskemu zidu, kapelici in Golemu hribu, od koder je še dobre pol ure spusta do Predgrada.

Trimčkova pot (12 km; 4-5 ur)

Enodnevni pohod, ki je primeren za družine, se začne na Grajski poti. Prek Livoldskega vrha vas pot v zavetju dreves pelje skozi Fridrihštajn, ki se je celjskemu grofu Frideriku zdel dovolj daleč od oblastniškega očeta in njegove jeze, nakopane zaradi ljubezni do Veronike Deseniške.  Od tam pridete do Požganega hriba, od koder pogled seže vse do Kočevske Reke, Gotenice in Goteniškega Snežnika. Po vlakah, gozdnih cestah in grebenih se povzpnete še na Mestni vrh, mimo razgledišča pa pridete do ene najbolj domačnih koč, Koče pri Jelenovem studencu.

sl_SISlovenian
sl_SISlovenian